Hürriyet Ege / İnovasyon Merkezi Yenilikhane

04 Ekim 2022

Ağustos 2021'den itibaren Mey | Diageo tarafından hayata geçirilen Yeni Yolculuk projesi, sektör profesyonellerinin zenginleşerek dönüşmesini amaçlıyor.

MEY | Diageo'nun pandemi döneminde Manisa Alaşehir'de 18 milyon TL'lik yatırımla hayata geçirdiği inovasyon merkezi Yenilikhane, sektör profesyonellerini kraft ürünler ve yeni bilimsel çalışmaların yanı sıra yenilikçi sanatla da buluşturuyor. 2017'da "Yeni Yolculuk Alaşehir Deneyim Merkezi' projesi olarak planlanan Yenilikhane, 2 yıllık bir çalışmanın ardından 2019 Ekim'de kraft üretimini gerçekleştirmiş ve geçtiğimiz yıl kapılarını ilk kez sektör profesyonellerine açmıştı.

ÜRETİM SÜRECİNDEN TARİHİNE

Ağustos 2021'den itibaren hayata geçirilen Yeni Yolculuk projesi, sektör profesyonellerinin zenginleşerek dönüşmesini amaçlıyor. Proje, Türkiye'deki en büyük rakı üretim tesisi olan Alaşehir İçki fabrikasında, rakının tarihi, üretim süreci, Yenilikhane ve kraft üretim faaliyetleri ile 'Rakı Duyusal Çemberi' ve aroma profillerinin anlatıldığı özel bir etkinliği kapsıyor. Bilgi, ustalık ve sabır isteyen üretim süreçlerinden geçen ürünleri tanımlamak için kullanılan kraft, Yenilikhane ile ilk kez rakı kategorisinde hayat buldu.

ULUSLARARASI LITERATÜRDE

Üniversitelerle ortak projeler de yürüten Mey | Diageo, 2021'de üniversite işbirliğiyle bilimsel bir çalışmaya imza attı. Mey Diageo; kalite, teknik ve inovasyon yetkililerinin Çukurova Üniversitesi'nden Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Merve Dancı ile birlikte iki yıl boyunca yürüttükleri çalışmanın sonucunda rakının aromatik dünyası ve duyusal çemberi tanımlandı. Bu çalışmaya ilişkin makalenin dünyanın önde gelen hakemli gıda bilimi dergisi Foods'da yayımlanmasıyla rakı- nın duyusal çemberi uluslararası literatüre girdi ve bilimsel olarak tescil edildi. Alkollü içki sektöründe viski ve şarap, gıda sektöründe kahve ve çikolata gibi gastronomik derinliği olan ürünler için yapılan duyusal çember araştır. ması, Mey | Diageo ve Çukurova Üniversitesi işbirliğiyle dünyada rakı için ilk kez yapılmış oldu.

YAPAY ZEKAYLA SANAT BİR ARAYA GELDİ

YENILIKHANE'de sirketin uzman kadrosu; yeni inovasyon ürünlerinin formülleri üzerinde çalışırken, bu huminalı çalışmaya yapay zekayla yeni nesil çalışmalar üreten sanatçı Refik Anadol'un görsel eseriyle ünlü çizer Ethem Onur Bilgiç'in animasyonlu

eskizler eşlik ediyor. Yenilikhane'de Pilevneli Galeri aracılığıyla Mey Diageo sanat arşivine katılan Refik Anadol eseri için bir sanat alanı insa edildi. Yenilikhane'ye özel seçilen ve mapping teknolojisiyle desteklenen bu sürükleyici eser, ayna enstalasyonuyla kompoze tasarlanan bir odada üç boyutlu kinetik ve arkitektonik bir alan yaratıyor. Dijital 'markalar holü'nün duvarlarını ise Ethem Onur Bilgic'in markaları temsilen çizdiği eskizlerin Baran Baran tarafından hayata geçirilmiş animasyonları süslüyor.

SUDAN YÜZDE 50'LİK TASARRUF

TEKEL'in alkollü içkiler bölümünün özelleştirilmesi sonucu 2004 yılında kurulan Mey; o günden bu yana once- ligini süreklilik, kalite ve inovasyona verdi. Şirket, kalite standartlarının korunması için 9 farklı lokasyonda yer alan laboratuvarlan, merkez ofisi ve merkez laboratuvar birimlerinde 40 kişilik uzman kadroyla uluslararası metot ve standartlara uygun olarak çalışıyor. İnovasyon merkezinin içinde bulunduğu üretim tesisinin konumlandığı Alaşehir ise rakı üretimi için hammadde açısından çok önemli bir noktada. Rakı üretiminde ağırlıkla kullanılan Batr Anadolu'nun sultaniye üzümleri ve anason Alaşehir'de buluşuyor. Alaşehir'deki su rezervlerinin sürdürülebilirliği konusunda da hedefler oluşturan Mey Diageo, ilçenin Sahyar bölgesinde 60 hektar büyüklüğündeki alanda; çiftçilerin bağlarındaki ürün kalitesinin arttırılması, verimin yükseltilmesi, bağcıların gelirinin artırılması amacıyla damla sulama yapılabilecek bir alt yapı oluşturdu. Projeye katılmak isteyen her çiftçiye açık olan Şahyar Damla Sulama Projesi ile kullanılan su miktarında yaklaşık olarak yüzde 50 tasarruf sağlandı, kurulan alt yapıyla da 15,192 metreküp su geri kazanıldı. Projeyle gelecek yıl 40 bin metreküp suyun geri kazanım hedefleniyor. Böylece geri kazanılacak toplam su miktarı yaklaşık 16.2 olimpik havuzun hacmine eşit olacak.